Motto - huisvandestad

Voorbije activiteiten

et alors, ê j'ol oar?

25 november 2016

Gun jezelf een nieuw kapsel in het 'WARMSTE' Huis van de Stad t.v.v. Think Pink.

We bouwen het Huis van de Stad om tot een megakapsalon! Leerlingen van de afdeling haarzorg van het KTA en Immaculata Ieper en heel wat Ieperse kappers knippen haren, baarden en snorren van 14u tot 22u. Het ingezamelde geld gaat naar het goede doel Think Pink.

Het Voorlopig Bewind – de jongerenadviesgroep voor het nieuwe museum – trekt deze actie en roept Ieperlingen op om massaal af te komen op dit haarknipevent. Een heuse ‘haar-bar’ en verschillende lokale bands zorgen voor heel wat animatie. Kinderen krijgen speelse krullen, ingevlochten lintjes, speldjes, draaddreadlocks en andere originele haarstukjes in een speciaal daarvoor ingericht hoekje ‘Doed êki roar mê joen oar’.

Bekijk hier de foto's.

Een archeologische blik op de stadsontwikkeling in de middeleeuwse westhoek

24 november 2016

De Westhoek was in de middeleeuwen een topregio in Europa, met de grootstad Ieper als speerpunt. Het archeologisch onderzoek in de streek van de voorbije 20 jaar heeft onze kennis over deze periode sterk uitgebreid. Hierbij is één van de hoofdvragen steeds hoe het landschap, de landelijke bewoning en de steden zich ontwikkelen. Zo kon de voorbije jaren de ontwikkeling van de stad Poperinge in kaart gebracht worden en deze van Ieper en Mesen verfijnd worden. Daarnaast staan we ook stil bij de evolutie van de bouwmethode in deze middeleeuwse steden en het verschil met de bewoning op het platteland.

Lezing door Jan Decorte van ARCHEO7. 

Bekijk hier de foto's.

Zeventig was levendig

23 november 2016

Iedereen kent de mythische verhalen over de jaren ’70. De kapsels, de kledij en de muziek zijn maar enkele voorbeelden van het veranderend tijds- en straatbeeld. In een gezellige salonsetting ontdek je niet alleen de eerste familiekiekjes in kleur, maar ook kleurrijke kledij en platenhoezen. 

Wie in seventiesstijl komt naar de openingsavond, ontvangt een pakketje ‘WESTHOEK verbeeldt’-wenskaarten. 

Deze fijne tentoonstelling vindt plaats in het bovenste kamertje van het Huis van de Stad en loopt t.e.m. 18 december 2016. Te bezichtigen tijdens de openinsuren van het Huis van de Stad.

I.s.m. Stadsarchief Ieper, Erfgoedcel CO7 en 'IEPER verbeeldt'. 

Bekijk hier de foto's.

Toen de weiden nog niet verdronken waren

17 november 2016

Dat in de Verdronken Weiden een complete middeleeuwse wereld verzonken ligt is pas duidelijk geworden vanaf 1993. Voortgezet archeologisch onderzoek bracht een vergeten buitenparochie opnieuw tot leven. Uit een wirwar van straatjes en paden, grachten en kanalen, bruggen, huizen en ateliers kwam een beeld naar voor van leven en werken in een voorstad van Ieper tussen 1250 en 1383. Dat beeld werd dan nog eens geïllustreerd door de vele sprekende, maar ook zeer diverse vondsten. Een avondje toeven in de wondere wereld van de middeleeuwse Ieperling.

Lezing door Marc Dewilde. 

Bekijk hier de foto's.

Huis in de stad

8 november 2016

Nieuwsgierig naar de geschiedenis van je eigen stad of van het huis waarin je woont? Jochen Vermote en Jeroen Cornilly brengen het verleden van het Ieperse patrimonium tot leven. Ze tonen hoe je zelf op huizenonderzoek kan gaan en vertellen over leven in een wederopbouwstad. 

I.s.m. Stadsarchief Ieper en Provincie West-Vlaanderen

Bekijk hier de fotos.

dé academie: van kweekschool tot kunstfabriek

29 oktober 2016

Tot de 18de eeuw kon je enkel een artistieke opleiding genieten bij een gerenommeerde kunstenaar. Omdat dit voor vele jongeren onbetaalbaar was, ijverde een groep vooraanstaande Ieperlingen voor de oprichting van een stedelijke kunstacademie met gratis onderwijs. Op 1 december 1778 was het zover. De 'Koninklijke Academie van Teken-, Schilder- en Bouwkunst' werd officieel geopend. Laat ons samen even terugkeren in de tijd en kom alles te weten over hoe de academie evolueert tot dé Academie van vandaag. 

Programma:

Van kweekschool tot Kunstfabriek - Lieven Stubbe
Dé Academie vandaag - Tom Deloose
Vernissage kunstwerk van de leerlingen van dé academie

Bekijk hier de foto's.

aangeland

20 oktober 2016

De hele wereld woont in Ieper! Aangeland van zowat overal. Op zoek naar werk, op de vlucht of hopeloos verliefd. Een rijkdom aan kleur en klank en taal en smaak. Koffers vol verhalen. Aangeland ja, geworteld intussen. Thuis in Ieper.

In samenwerking met Kelly Deriemaeker en Bibliotheek Ieper. 

Bekijk hier de foto's.

Schatten in de sint-maartenskathedraal

20 oktober 2016

De Ieperse Sint-Maartenskathedraal onthult haar geheime plekjes. Een gids loodst je doorheen de niet-publieke ruimtes op zoek naar verborgen schatten...

I.s.m. de Vrienden van de Sint-Maartenskathedraal

Bekijk hier de foto's.

Oe is't in Ieper

13 oktober 2016

Na het succes van 'Oe ist in Ieper?' van 30 juni 2016 zetten we de samenwerking met het psychiatrisch ziekenhuis Heilig Hart Ieper verder.

Het Psychiatrisch Ziekenhuis H. Hart groeide mee met de stad Ieper. Van een ‘gesticht’ met hoge muren eromheen tot een modern, open psychiatrisch ziekenhuis. Langzaam maar zeker evolueert ook het beeld over mensen met een psychische kwetsbaarheid, groeit de nieuwsgierigheid naar wat het betekent om psychisch kwetsbaar te zijn, opgenomen te worden, te herstellen en de draad van je eigen leven weer op te nemen…

Enkele moedige mensen stellen zich kwetsbaar op en brengen een ‘brief aan de Ieperling’ waarin ze het hebben over wat hen overkwam, raakt, beter maakt, een goed gevoel geeft (in Ieper). Het zijn allen (ex) patiënten, of personeelsleden van het Psychiatrisch Ziekenhuis Heilig Hart die in een brief of een verhaal de brug slaat tussen hun leven in Ieper en  hun eigen psychisch welbevinden.

We nodigen je uit in onze ‘levende bibliotheek’ om samen te luisteren naar onze brieven en er wat over uit te wisselen. We hopen je een inkijk te kunnen geven in onze leefwereld en kijk op de dingen. Waar mij mee worstelen, maar ook waar wij van kunnen genieten. In deze stad.

Omdat we graag het taboe op psychisch ziek zijn willen doorbreken.

Met muzikale omlijsting en een drankje. 

I.s.m. Psychiatrisch Ziekenhuis Heilig Hart 
Een campagne van de provincie West-Vlaanderen rond openheid ivm psychische problemen

Bekijk hier de foto's.

 

Merghelynck en vogue

6 oktober 2016

Niet enkel het interieur van het Merghelynck Museum krijgt een opfrisbeurt, zo ook de authentieke en unieke collectie pronkkledij van de familie. Deze prachtige 18de-eeuwse kostuums vereisen én verdienen de juiste behandeling en conservering. Een delicaat precisiewerk dat ter harte wordt genomen door studenten en docenten van de Universiteit van Antwerpen. Nathalie Ortega Saez begeleidt het project en geeft deze avond toelichting. Leerkrachten en leerlingen van de Heilige Familie Ieper lieten zich de voorbije jaren inspireren door deze sierlijke collectie en vervaardigden replica's die ze deze avond in première laten zien. 

In samenwerking met Universiteit Antwerpen en Heilige Familie Ieper

Foto: Lot Brutsaert

Bekijk hier de foto's.

 

Preview Roland & Bertrand

5 oktober 2016

Roland en Bertrand – de twee vergeten ambtenaren in de kelders van het stadhuis – zoeken dringend een job. Het Ieperse stadsbestuur hoopt ze te kunnen inzetten voor het toekomstige museum. Ontdek de nieuwe avonturen van Roland en Bertrand tijdens deze preview in het Huis van de Stad.

Volg vanaf 11 oktober het feuilleton op de website of op Facebook - telkens op dinsdag om 18u. 

I.s.m. Kartje Kilo en VDM Graphics 

Bekijk hier de foto's.

tIs toch in tiepers enni?

17 september 2016

Hou je van performen en creatief schrijven? Ligt het Ieperse dialect je nauw aan het hart? Dan is Spoken Word helemaal iets voor jou! Met de tips en tricks van Vorre - lokaal hiphoptalent - schrijf je een tekst en presenteer je die rappend, pratend of zingend. Tis toch in 't Iepers enni? Bejoat!

Leeftijd: 14 - 20 jaar

In samenwerking met Vorre en Jeugdhuis JOC Ieper. 

Bekijk hier de foto's.

Over de doden niets dan goed

14 augustus 2016

Welke Ieperling van vroeger of nu inspireert jou? Dat is de centrale vraag in het Huis van de Stad tijdens de maand augustus. 
Even je geheugen opfrissen? Dominiek Dendooven neemt je mee op de stedelijke begraafplaats. Hij houdt halt bij een aantal waardevolle grafmonumenten en brengt markante Ieperse figuren terug tot leven.  

Bekijk hier de foto's.

Schatten in de Sint-Maartenskathedraal

schatten in de sint-maartenskathedraal

05 augustus 2016

De Ieperse Sint-Maartenskathedraal onthult haar geheime plekjes. Een gids loodst je doorheen de niet-publieke ruimtes op zoek naar verborgen schatten... We voorzien twee gidsbeurten, om 13u30 en 15u.

I.s.m. de Vrienden van de Sint-Maartenskathedraal

Bekijk hier de foto's.

Verleden Verbeeldt

verleden verbeeldt

05 juli 2016

Leven en zorgen voor een persoon met dementie is vaak niet gemakkelijk. Als mantelzorger op een goede manier met een persoon met dementie omgaan, veronderstelt enig inzicht in wat dementie precies is en wat het doet met de persoon die eraan lijdt. Tijdens de voorstelling leer je hoe een reminiscentiekoffer jou kan helpen om de communicatie te versterken. De zintuigen worden geprikkeld door kranten, foto's, muziek, video en objecten van vroeger letterlijk naar boven te halen. Door zo samen herinneringen op te halen kan er een intens en gelijkwaardig contact ontstaan.
Wie meer informatie wil over de symptomen van dementie, de verschillende fasen van het proces en de beleving van de persoon met dementie zelf kan op 20 juni terecht in de in de Bibliotheek van Poperinge. Klik hier voor meer informatie.

I.s.m. Erfgoedcel CO7, Stadsarchief Poperinge en VormingPlus

Bekijk hier de foto's.

Oe is't in Ieper

30 juni 2016

Getuigenissen uit het (Heilig) Hart. 

Het Psychiatrisch Ziekenhuis H. Hart groeide mee met de stad Ieper. Van een ‘gesticht’ met hoge muren eromheen tot een modern, open psychiatrisch ziekenhuis. Langzaam maar zeker evolueert ook het beeld over mensen met een psychische kwetsbaarheid, groeit de nieuwsgierigheid naar wat het betekent om psychisch kwetsbaar te zijn, opgenomen te worden, te herstellen en de draad van je eigen leven weer op te nemen…

Enkele moedige mensen stellen zich kwetsbaar op en brengen een ‘brief aan de Ieperling’ waarin ze het hebben over wat hen overkwam, raakt, beter maakt, een goed gevoel geeft (in Ieper). Het zijn allen (ex) patiënten, of personeelsleden van het Psychiatrisch Ziekenhuis Heilig Hart die in een brief of een verhaal de brug slaat tussen hun leven in Ieper en  hun eigen psychisch welbevinden. 

We nodigen je uit in onze ‘levende bibliotheek’ om samen te luisteren naar onze brieven en er wat over uit te wisselen. We hopen je een inkijk te kunnen geven in onze leefwereld en kijk op de dingen. Waar mij mee worstelen, maar ook waar wij van kunnen genieten. In deze stad. 

Omdat we graag het taboe op psychisch ziek zijn willen doorbreken.

Met muzikale omlijsting en een drankje. 

I.s.m. Psychiatrisch Ziekenhuis Heilig Hart 
Een campagne van de provincie West-Vlaanderen rond openheid ivm psychische problemen

Bekijk hier de foto's.

Sociale media van de middeleeuwen

sociale media van de middeleeuwen

24 juni 2016 

Heb je wel eens van draagtekens of insignes gehoord? Het zijn eeuwenoude loodtinnen broches met de meest uiteenlopende afbeeldingen – van religieus tot uiterst obsceen. Met name de penissen en vagina’s met vleugels, baarden en benen spreken tot de verbeelding. De Ieperse klei zorgde voor een goede bewaring. In de middeleeuwen werden deze speldjes op grote schaal door alle lagen van de bevolking in West–Europa gedragen. Wat wilde de drager hiermee zeggen? En welke betekenis heeft deze bijna verdwenen beeldcultuur nu voor ons? 

Presentatie door Directeur Marjan Ruiter van het Zeeuws Museum n.a.v. de gelijknamige tentoonstelling
Foto: Koen Hauser. 

Bekijk hier de foto's.

Blijven plakken in Ieper

Blijven plakken in ieper

18 juni 2016

Workshop archeologierestauratie.

Archeologen graven dagelijks honderden scherven op. Voor een object in een museum kan tentoongesteld worden, is nog heel wat werk aan de winkel. Kom zelf zien hoe een object museumklaar wordt gemaakt en ga zelf aan de slag door scherven uit Ieperse opgravingen van de voorbije jaren te plakken en misschien zorg jij voor het nieuwste object in het Ieperse museum.

I.s.m. Archeo7

Bekijk hier de foto's.

Den draad, zet'm op

Den draad, zet 'm op!

02 juni 2016

Enig idee hoe belangrijk schapenwol was voor Ieper? Weet je nog hoe je van schapenwol breiwol maakt? Bevlogen breier of nog nooit een breinaald vastgepakt? De hele avond zijn er ervaren breisters en spinsters in het Huis van de Stad. Neem een drankje en schuif gezellig aan bij deze dames, kijk mee en ervaar zelf hoe leuk spinnen en breien kan zijn.

I.s.m. Lieven Stubbe, Spingroep De Wullekobbe en Breicafé Bibliotheek Ieper

Bekijk hier de foto's.

Oma's aan de kant

Oma's aan de kant

25 mei 2016

Wil jij een uniek en origineel vriendschapsbandje maken? Dat treft! In het Huis van de Stad leren 10 hippe oma's jou in een handomdraai de kneepjes van het vak.

I.s.m. Kantatelier De Kersecorf

Bekijk hier de foto's.

Ieper van't Vat

Ieper van't vat

20 MEI 2016

Het Huis van de Stad en de Bierorde van Vauban klinken samen op deze avond. 
Een avond vol Iepers gerstenat. Samen proeven we een 5-tal bieren. Zytholoog van dienst, Bart Vermeulen, presenteert je op een schuimende manier het verhaal van lokaal gebrouwen bieren. 

Bekijk hier de foto's.

mozaïek

7 MEI 2016

Ook het Huis van de Stad toont het beste van zichzelf op Mozaïek. Bezoek onze mobiele, interactieve stand in het Perron tussen 14u en 20u. Benieuwd naar meer? Spring op de trein en volg de Ieperleeroute tot in het Huis van de Stad. We leiden je graag rond op onze 'doe-mee' tentoonstelling ter voorbereiding van het nieuwe museum in 2018.

Bekijk hier de foto's.

Erfgoeddag

Erfgoeddag 

24 april 2016

Ieper krijgt een nieuw stadsmuseum in 2018! 
De inbreng van de bezoekers is cruciaal voor een succesverhaal. Hoe denkt de jeugd, vanuit hun hedendaagse rituelen, over Ieper? Bezoek de tentoonstelling en maak kennis met mooie tradities en rituelen, inspirerende mensen, idyllische plekjes en typische gewoontes.

/files/uploads/imagecache/nexHVDSListImageDetail/images/socialMediaWall/het-huis-voor-iedereen.png
Laatst ingezonden beeld via sociale media

Nieuwe aflevering van Roland & Bertrand!

 

Adres

Grote Markt 34
8900 Ieper

Openingsuren

Vrijdag
13u - 17u

Zaterdag
10u - 12u30
14u - 17u

Zondag
14u - 18u